Eenzaamheid komt in alle leeftijdscategorieën voor. Toch wordt het vaker geconstateerd bij ouderen met een zeer hoge leeftijd. Dit komt door het overlijden van de omgeving en fysieke achteruitgang waardoor men minder vaak buiten komt. Het netwerk wordt hierdoor kleiner en eenzaamheid kan gaan optreden. Zoekt u hulp bij eenzaamheid bij uzelf of bij iemand anders? Lees dan verder.
De kenmerken van eenzaamheid
Eenzaamheid kan zich uiten in meerdere kenmerken. Het kan zijn dat u zich veel alleen voelt en dat u behoefte hebt aan meer contact met andere mensen. Het kan zelfs zijn dat bij een langere tijd van eenzaamheid u verschillende gezondheidsklachten krijgt. Slapeloosheid, rusteloosheid en een gevoel van depressiviteit kunnen optreden. Daarnaast kunt u spanningen in uw lichaam voelen die er eerst niet waren.
Wat kun je zelf doen als je eenzaam bent?
Iets doen tegen eenzaamheid is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan zijn dat uw eenzaamheid niet kan worden opgelost, maar wel kan worden verminderd. Een van de dingen die u zelf kan doen tegen eenzaamheid is nieuwe contacten aangaan. Nieuwe contacten vindt u bijvoorbeeld door u aan te sluiten bij een vereniging, sportschool, activiteit bij een buurthuis of door vrijwilligerswerk te gaan doen. Lukt het u niet zelf en heeft u hulp nodig bij de eenzaamheid die u ervaart? Dan zijn er verschillende professionals die daarbij kunnen helpen.
Waar kun je terecht als je eenzaam bent?
Een goed startpunt voor de zoektocht naar hulp bij eenzaamheid is de huisarts. De huisarts kent u goed en kan u doorverwijzen naar geschikte plek.
Dit kan een welzijnsorganisatie zijn, die precies kan vertellen welke activiteiten er in uw woonplaats worden georganiseerd waar u bij aan kan sluiten. Maar ook een verwijzing naar het WMO, een psycholoog of een geestelijk verzorger is mogelijk.
Hoe kun je iemand helpen die eenzaam is?
Kent u iemand die wel wat hulp bij eenzaamheid kan gebruiken? Maak regelmatig een praatje met degene. Neem de persoon een keer mee om ergens koffie te drinken. Daarnaast kunt u praktische hulp bieden aan iemand met een klein netwerk. Zoals iemand een keer naar de huisarts brengen of samen boodschappen doen.
Mensen willen graag gezien en gehoord worden, het gevoel krijgen dat zij ertoe doen. Dit is ook wat wij willen bieden aan de onze deelnemers bij stichting Koffieluitjes Ede. Dit doen wij door deelnemers elkaar te laten ontmoeten, door verbindingen te leggen in de groep en samen activiteiten te ondernemen.