Terug naar het overzicht

Zoek je hulp bij eenzaamheid? Wij kunnen je helpen.

Eenzaamheid komt in alle leeftijdscategorieën voor. Toch wordt het vaker geconstateerd bij ouderen met een zeer hoge leeftijd. Dit komt door het overlijden van de omgeving en fysieke achteruitgang waardoor men minder vaak buiten komt. Het netwerk wordt hierdoor kleiner en eenzaamheid kan gaan optreden. Zoek jij hulp bij eenzaamheid bij jouzelf of bij iemand anders? Lees dan verder.

De kenmerken van eenzaamheid

Eenzaamheid kan zich uiten in meerdere kenmerken. Het kan zijn dat je je veel alleen voelt en dat je behoefte hebt aan meer contact met andere mensen. Het kan zelfs zijn dat bij een langere tijd van eenzaamheid je verschillende gezondheidsklachten krijgt. Slapeloosheid, rusteloosheid en een gevoel van depressiviteit kunnen optreden. Daarnaast kun je spanningen in je lichaam voelen die er eerst niet waren.

Wat kun je zelf doen als je eenzaam bent?

Iets doen tegen eenzaamheid is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan zijn dat jouw eenzaamheid niet kan worden opgelost, maar wel kan worden verminderd. Een van de dingen die je zelf kan doen tegen eenzaamheid is nieuwe contacten aangaan. Nieuwe contacten vind je bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een vereniging, sportschool, activiteit bij een buurthuis of door vrijwilligerswerk te gaan doen. Lukt het je niet zelf en heb je hulp nodig bij de eenzaamheid die je ervaart? Dan zijn er verschillende professionals die daarbij kunnen helpen.

Waar kun je terecht als je eenzaam bent?

Een goed startpunt voor de zoektocht naar hulp bij eenzaamheid is de huisarts. De huisarts kent jou goed en kan je doorverwijzen naar geschikte plek.
Dit kan een welzijnsorganisatie zijn, die precies kan vertellen welke activiteiten er in jouw woonplaats worden georganiseerd waar je bij aan kan sluiten. Maar ook een verwijzing naar het WMO, een psycholoog of een geestelijk verzorger is mogelijk.

Hoe kun je iemand helpen die eenzaam is?

Ken je iemand die wel wat hulp bij eenzaamheid kan gebruiken? Maak regelmatig een praatje met degene. Neem de persoon een keer mee om ergens koffie te drinken. Daarnaast kun je praktische hulp bieden aan iemand met een klein netwerk. Zoals iemand een keer naar de huisarts brengen of samen boodschappen doen.
Mensen willen graag gezien en gehoord worden, het gevoel krijgen dat zij ertoe doen. Dit is ook wat wij willen bieden aan de onze deelnemers bij stichting Koffieluitjes Ede. Dit doen wij door deelnemers elkaar te laten ontmoeten, door verbindingen te leggen in de groep en samen activiteiten te ondernemen.

Terug naar overzicht

Terug naar het overzicht
Help de ouderen van Ede
Stichting Koffieluitjes

Help mee

Wil jij je ook inzetten voor eenzame ouderen in Ede? Dit kan op verschillende manieren. Je kunt vrijwilliger worden of je kunt ons financieel steunen. Ook als bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om Stichting Koffieluitjes te helpen.

Neem contact op

“De vrijwilligers bij Koffieluitjes zijn geweldig. Hun enthousiasme en inzet maken elke bijeenkomst speciaal.”

Familie Jacobsen

Kom helpen

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.