Terug naar het overzicht

Tips voor het aangaan van vriendschappen op oudere leeftijd

Vriendschappen aangaan op oudere leeftijd kan soms best ingewikkeld zijn. Met deze tips hopen we u een steuntje in de rug te geven. Denk eraan, elke nieuwe activiteit die u probeert, elk gesprek dat u voert, en elke keer dat u ja zegt tegen een uitnodiging, is een stap in de juiste richting. En het mooie is, u hoeft het niet alleen te doen. Er zijn zoveel mensen die ook op zoek zijn naar een nieuwe vriendschappen, net als u. 

Blijf betrokken en actief 

Om op oudere leeftijd vriendschappen aan te gaan is het belangrijk om betrokken te blijven en u actief op te stellen. Dit doet u door stappen te zetten die u in verbinding brengen met anderen. Een betrokken persoon zijn betekent dat u interesse toont in de mensen om u heen en de activiteiten die in uw buurt plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een kaartje schrijven voor een jarige buurvrouw of een keer een andere oudere op de koffie vragen. Onthoud dat u geen grote stappen hoeft te nemen om nieuwe vriendschappen aan te gaan, elk stapje is er één!

Maak gebruik van technologie 

Technologie kan soms best ingewikkeld zijn, zeker als je er niet mee bent opgegroeid. Toch kunnen technologische ontwikkelingen een heleboel nieuwe deuren openen. Het is nooit te laat om te leren, en een simpel telefoontje kan al de eerste stap zijn. Komt u er niet uit? Vraag om hulp van iemand uit uw buurt, uw kleinkind, een vrijwilliger of een andere kennis. Stelt u zich eens voor dat u zou kunnen videobellen met uw kleinkinderen. Dat kan allemaal met technologie.

Praat met vrienden en familie  

Het aangaan van nieuwe vriendschappen is niet makkelijk. Wanneer je praat met iemand – een vriend, familielid of die vriendelijke buur – kun je je dag helemaal opfleuren. Het delen van uw verhalen, herinneringen en de kleine dingen in uw dagelijks leven is ontzettend waardevol. Wees niet bang om zelf de eerste stap te zetten; een telefoontje, een briefje door de brievenbus of een praatje bij de kassa kan al de deur openen naar warme contacten. Deze gesprekken houden uw geest en hart jong, en soms is een goed gesprek het begin van een prachtige nieuwe vriendschap. 

Neem initiatief (wordt lid van iets) 

Om nieuwe vriendschappen aan te gaan is initiatief nemen en proactief zijn erg belangrijk. Neem het heft in eigen hand en wees proactief: meld u aan voor een club die uw interesse wekt. Denk aan een boekenclub, een biljartclub of een tuiniervereniging. Door initiatief te nemen opent u de deur naar nieuwe vriendschappen. Deze stap vereist moed, maar kan uw leven zeker verrijken met nieuwe connecties en ervaringen. Dus ga ervoor, sluit u ergens bij aan en zie wat voor mooie ontmoetingen hieruit komen! 

Wees geduldig  

Geduldig zijn is een belangrijke tip bij het opbouwen van nieuwe vriendschappen. Geduld is een schone zaak, ook als het gaat om nieuwe connecties. Soms klikt het direct, soms groeit een band langzaam. Wees geduldig. Het bouwen van een vriendschap vraagt tijd, zorg en aandacht. Gun uzelf en anderen de ruimte om elkaar echt te leren kennen. En onthoud: de mooiste vriendschappen zijn vaak diegene die langzaam bloeien. 

Blijf jezelf 

Bij het aangaan van nieuwe contacten is het soms makkelijk om te verdwalen in wat anderen verwachten. Maar in de zoektocht naar nieuwe vrienden is bij uzelf blijven één van de mooiste dingen die u kunt doen. Mensen worden aangetrokken tot uw echtheid, uw levensverhalen en uw unieke karakter. Dus, of u nu samen een kopje koffie drinkt of een nieuwe activiteit uitprobeert, wees trots op wie u bent. Uw oprechtheid zal degenen die uw vriendschap echt waarderen, aantrekken. 

Kan Koffieluitjes helpen bij aangaan van vriendschappen op oudere leeftijd?

Ja, dat kan zeker. Dit is ook wat wij willen bieden aan de onze deelnemers bij stichting Koffieluitjes Ede. Dit doen wij door deelnemers elkaar te laten ontmoeten, door verbindingen te leggen in de groep en samen activiteiten te ondernemen. Zo ontstaan er prachtige vriendschappen, ongeacht uw leeftijd.

Terug naar overzicht

Terug naar het overzicht
Help de ouderen van Ede
Stichting Koffieluitjes

Help mee

Wil jij je ook inzetten voor eenzame ouderen in Ede? Dit kan op verschillende manieren. Je kunt vrijwilliger worden of je kunt ons financieel steunen. Ook als bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om Stichting Koffieluitjes te helpen.

Neem contact op

“De vrijwilligers bij Koffieluitjes zijn geweldig. Hun enthousiasme en inzet maken elke bijeenkomst speciaal.”

Familie Jacobsen

Kom helpen

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.