Terug naar het overzicht

Wat is emotionele eenzaamheid en hoe voelt het?

Steeds meer ouderen hebben te maken met eenzaamheid. Het netwerk wordt kleiner of familie heeft weinig tijd om langs te gaan. Ieder mens wil gezien en gehoord worden en als dat niet het geval is kunnen ouderen zich onbelangrijk voelen. Het gevoel hebben dat je ergens bij hoort is ontzettend belangrijk. Ook als je op leeftijd bent. In deze blog worden een aantal belangrijke punten geschreven over emotionele eenzaamheid.

  1. Wat is emotionele eenzaamheid?
  2. Hoe ontstaat emotionele eenzaamheid
  3. Hoe herken je emotionele eenzaamheid?
  4. Wat doet Stichting Koffieluitjes tegen emotionele eenzaamheid?

Wat is emotionele eenzaamheid?

Emotionele eenzaamheid is een vervelend en soms ook pijnlijk gevoel van onvrede over gemis aan relaties. Het kan zijn dat er dan nog wel relaties zijn maar dat je de verbondenheid met één of meerdere personen mist. Er is vaak sprak van gemis van een intieme, hechte band. Het kan zijn dat een levenspartner wordt gemist, omdat hij of zij is komen te overlijden. Een mogelijk gevolg hiervan is een sociaal isolement.

Hoe ontstaat emotionele eenzaamheid?

Het ontstaan van emotionele eenzaamheid kan vele oorzaken hebben. De contacten van de persoon kunnen veranderen of verloren gaan door bepaalde omstandigheden waar je zelf weinig invloed op hebt. Dit kan bijvoorbeeld komen door ziekte, overlijden, een echtscheiding of het verliezen van je werk en inkomen. Eenzaamheid kan een duidelijke oorzaak hebben, maar ook kan het komen door een opeenstapeling van verschillende factoren.

Hoe herken je emotionele eenzaamheid?

Het herkennen van emotionele eenzaamheid kan door middel van een aantal signalen. En die signalen zijn:

  • Lichamelijk
  • Psychisch
  • Gedragsmatig

De signalen worden hieronder wat uitgebreider beschreven.

Lichamelijke signalen
Wanneer iemand minder goed voor zichzelf gaat zorgen spreken we van lichamelijke signalen. Bijvoorbeeld een verminderde eetlust. Andere lichamelijke signalen kunnen zijn; vermoeidheid, hoofdpijn en meer spanning in de spieren. Denk bij het laatste aan een verkrampte nek of schouders.

Psychische signalen
Ook zijn er genoeg signalen op psychisch vlak om emotionele eenzaamheid te herkennen. Dat kan zijn; een afnemend gevoel van zelfvertrouwen. Het gevoel door alles en iedereen verlaten te zijn. Men kan denken dat alles zinloos is. Vaak voelen mensen veel boosheid of verdriet. Het vertrouwen in andere mensen is weg.

Gedragsmatige signalen
Mensen die zich dreigen eenzaam te voel of zich al eenzaam voelen, zullen minder snel de stap nemen naar sociale contacten. Men wil vaak niet tot last zijn bij zijn of haar familie of vriendenkring. Ze hebben het idee dat ze het zelf moeten oplossen, zonder dat ze hulp hoeven te vragen aan anderen. Dit zorgt er juist voor dat de eenzaamheid vergroot.

Wat doet koffieluitjes tegen emotionele eenzaamheid?

Koffieluitjes is een stichting die zich inzet voor senioren in Ede met weinig sociale contacten. Stichting koffieluitjes heeft als doel ouderen uit hun isolement te halen om ze te activeren en het gevoel te geven dat zij weer ergens bij horen. Dit doen we onder andere door de senioren letterlijk aan de hand mee te nemen voor een kopje koffie en andere leuke activiteiten.
Zo hopen wij het netwerk te vergroten onder de eenzame ouderen en bij te dragen aan een leuke en plezierige dag of weekinvulling. Het doel is dat er verbindingen ontstaan in de groep en dat de deelnemers elkaar ook buiten Koffieluitjes gaan opzoeken. Op deze manier vergroot hun netwerk.  

Terug naar overzicht

Terug naar het overzicht
Help de ouderen van Ede
Stichting Koffieluitjes

Help mee

Wil jij je ook inzetten voor eenzame ouderen in Ede? Dit kan op verschillende manieren. Je kunt vrijwilliger worden of je kunt ons financieel steunen. Ook als bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om Stichting Koffieluitjes te helpen.

Neem contact op

“De vrijwilligers bij Koffieluitjes zijn geweldig. Hun enthousiasme en inzet maken elke bijeenkomst speciaal.”

Familie Jacobsen

Kom helpen

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.