Terug naar het overzicht

Waarom is het hebben van een sociaal netwerk zo belangrijk?

Waarom is het hebben van een sociaal netwerk van belang?

De mensen om je heen die bij jou betrokken zijn, wordt ook wel een sociaal netwerk genoemd. Denk aan familie, vrienden, kennissen en buren. Niet iedereen heeft een even groot sociaal netwerk. Sommige mensen hebben behoefte aan veel sociale contacten en de ander vindt het prima met een handje vol mensen om zich heen. Het hebben van een sociaal netwerk, groot of klein, is belangrijk.

Emotionele steun en welzijn

Mensen die kunnen terugvallen op hun sociaal netwerk wanneer dat nodig is, ervaren een hogere kwaliteit van leven. Bij dit netwerk kun je terecht voor emotionele steun, maar ook voor plezier en samen leuke dingen doen. Bovendien kan het hebben van een sterk sociaal netwerk bijdragen aan een verminderend gevoel van eenzaamheid en het bevorderen van mentale veerkracht. Deze vorm van steun kan essentieel zijn in moeilijke tijden, zoals ziekte, verlies of andere persoonlijke uitdagingen. En, wist je dat emotionele steun uit een sociaal netwerk zelfs een positief effect kan hebben op de gezondheid van een persoon?!

Gevoel van verbondenheid en gemeenschap

Het hebben van een sociaal netwerk kan je een goed gevoel geven. Het kan je een gevoel geven van verbondenheid. Het idee ergens bij te horen en ertoe te doen. Ook jij maakt deel uit van het sociale netwerk van de ander en ondersteunt daarmee jouw sociale netwerk. Dit gevoel van verbondenheid kan bijdragen aan een positief zelfbeeld en bevordert een gevoel van geluk.

Persoonlijke groei en nieuwe ervaringen

Een sociaal netwerk draagt bij aan de zelfredzaamheid van een persoon. Met ondersteuning van mensen uit jouw eigen netwerk is het minder snel nodig om professionals of vrijwilligers in te schakelen bij een hulpvraag. Niet voor iedereen is het even makkelijk om een sociaal netwerk op te bouwen. Door toch de stap te zetten naar directe buren, naar het buurtcentrum of een club in de wijk, ontstaat er persoonlijke groei. Het ontmoeten van nieuwe mensen en het deelnemen aan activiteiten kan leiden tot nieuwe ervaringen, kennis en vaardigheden. Het kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe interesses en hobby’s en biedt de kans voor levenslang leren.

Kan Koffieluitjes helpen bij het creëren van een sociaal netwerk?

Ja, dat kan zeker. Dit is ook wat wij willen bieden aan de onze deelnemers bij stichting Koffieluitjes Ede. Dit doen wij door deelnemers elkaar te laten ontmoeten, door verbindingen te leggen in de groep en samen activiteiten te ondernemen. We zorgen niet alleen voor een sociale interactie, maar ook een veilige omgeving waarin ouderen zich kunnen ontwikkelen!

Terug naar overzicht

Terug naar het overzicht
Help de ouderen van Ede
Stichting Koffieluitjes

Help mee

Wil jij je ook inzetten voor eenzame ouderen in Ede? Dit kan op verschillende manieren. Je kunt vrijwilliger worden of je kunt ons financieel steunen. Ook als bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om Stichting Koffieluitjes te helpen.

Neem contact op

“De vrijwilligers bij Koffieluitjes zijn geweldig. Hun enthousiasme en inzet maken elke bijeenkomst speciaal.”

Familie Jacobsen

Kom helpen

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.